Dort s čokoládovou vařečkou získala žákyně Markéta Musilová ze ZŠ MUDr. Lukášové
Devětadvacet účastníků z jedenácti ostravských základních škol se představilo v sedmnáctém ročníku populární soutěže O čokoládovou vařečku, kterou každoročně pořádá Střední škola společného stravování v Ostravě-Hrabůvce.
Soutěž je určena žákům a žákyním, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jako zajímavému koníčku.
Žáci sedmých až devátých tříd připravovali tři porce teplého pokrmu s přílohou. Základní surovinou bylo čerstvé mleté vepřové maso, nebo si mohli vybrat pro bezmasý pokrm surovinu ze spotřebního koše. Přílohu k pokrmu, šťávu nebo omáčku si žák zvolil z nabídky hlavního partnera soutěže, akciové společnosti Vitana. Každý soutěžící si před vlastním pódiovým vystoupením nejprve připravil potřebné suroviny. Následovalo veřejné předvádění kuchařského umu, to vše v časovém limitu. Všichni soutěžící měli k ruce pomocníka, žáka třetího ročníku učebního oboru kuchař – kuchařka.
Vítězkou se stala Markéta Musilová ze ZŠ MUDr. Emílie Lukášové. Za přípravu pokrmu nazvaného Hambáček s gratinovanými brambory a plněnými žampiony si odnesla sladkou hlavní cenu - dort s čokoládovou vařečkou. Druhý skončil Dominik Fromelius ze ZŠ Srbská s Fugu po česku. Ze třetího místa se radovala nejmladší soutěžící, Veronika Starovičová ze ZŠ Jugoslávská, která nachystala Hokaidó s mletým masem.
Zvláštní cenu starosty městského obvodu Ostrava-Jih Martina Bednáře, pod jehož záštitou se soutěž konala, získala Barbora Jandová ze ZŠ MUDr. Emílie Lukášové za přípravu Středomořských čuft s pečenými brambory a oblohou. Ocenění od společnosti Vitana si převzala Tereza Bajorová ze ZŠ Mitušova 16 za nápaditý pokrm Sate ala Bali. Všichni soutěžící si odnesli upomínkové předměty, které do soutěže věnoval i městský obvod Ostrava-Jih, a pamětní list.