Děti soutěžily o čokoládovou vařečku
Vybraní žáci základních škol si vyzkoušeli své kuchařské dovednosti v soutěži O čokoládovou vařečku.
V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě - Hrabůvce proběhl 3. února 2016 již 18. ročník soutěže O čokoládovou vařečku. Je to jediná soutěž podobného formátu v kraji, konaná v rámci kampaně města „Školní jídelny zdravě a chutně“. Je určena žákům a žákyním základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jako zajímavému a užitečném koníčku.
Žáci 7. – 9. tříd ostravských základních škol, převážně z městského obvodu Ostrava - Jih, připravili čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. To vše v časovém limitu. Všichni soutěžící měli k dispozici čerstvé mleté vepřové a hovězí maso nebo si mohli vybrat surovinu ze spotřebního koše pro přípravu bezmasého pokrmu a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař – Kuchařka, který pomáhal při úskalích a problémech.
Do poroty zasedl jeden žák, který úspěšně reprezentuje Střední škola společného stravování v národních gastronomických soutěžích, dále učitel odborných předmětů a zástupce generálního sponzora – MAKRO a zástupce KHS. Hodnotilo se dodržování technologického postupu, hygiena při práci a dodržení časového limitu. Rozhodující však byla chuť a estetika připravovaného pokrmu.
Vítěz soutěže, Matěj Otipka ze ZŠ I. Sekaniny z Ostravy – Poruby, si odnesl sladkou hlavní cenu - dort v podobě čokoládové vařečky. Druhý v pořadí se umístil Petr Laňka ze ZŠ Porubská a konečně třetí místo v soutěži získala zástupkyně našeho městského obvodu Barbora Machná ze ZŠ Krestova. Gratulujeme!!!