Letošní Svatováclavské slavnosti piva byly nejúspěšnější v historii

30/9 2013

Svatováclavské slavnosti piva na Zámku Zábřeh, které letos byly současně oslavou Dne českého piva, se staly nejúspěšnějšími v historii. Jejich sedmý ročník navštívilo během dvou dní třináct tisíc lidí, kteří ve „třetinkách“ vypili přes 250 hektolitrů piva.

Letošní Svatováclavské slavnosti piva byly nejúspěšnější v historii

Akci posvětilo svou účastí dvaadvacet vybraných regionálních minipivovarů. Ty veřejnosti představily přes čtyřicet druhů „živých“ nepasterizovaných nefiltrovaných piv, celkem osmi typů. Největší zastoupení měl tradiční spodně kvašený český ležák - světlý, polotmavý, tmavý. V nabídce byla i piva svrchně kvašená - pšeničná, tzv. „weizeny“, piva ovocná, ochucená, piva z nakuřovaných sladů, piva z vídeňského sladu, silnější pivní speciály i piva typu Ale, Stout. či Bitter vše ve stupňovitosti 11°-30°.

Akci tradičně zahájil příjezd sv. Václava na koni, kterého doprovázel jako purkrabí starosta domovského obvodu Jih Karel Sibinský. V bohatém doprovodném programu se mj. představily ostravské kapely Buty a Marow, dále Marsyas, Ztracené iluze, zámeckou scénu ozdobili kejklíři a komedianti, rytířský turnaj, nechyběly atrakce pro děti.

„Tradiční zářijový termín akce nám dává šanci bilancovat a na konci hlavní pivovarnické sezóny představit široké veřejnosti pestrou, barevnou škálu druhů a typů piv z letošního výstavu minipivovarů,“ uvedl hlavní pořadatel akce Radovan Koudelka ze Zámku Zábřeh.

O produkci domácích minipivovarů je mezi lidmi stále větší zájem, proto také jejich počet i výrobní kapacita a profesionalita narůstá. Na severní Moravě a ve Slezsku i v blízké spádové oblasti jich aktivně vaří pivo už téměř třicet, v celé České republice pak téměř dvě stovky.

„Vaření piva má u nás historicky velice silnou tradici, z toho, my minipivovarníci vycházíme. Sázíme na rostoucí znalosti a zkušenosti sládků, dokážeme pracovat se špičkovými technologiemi. Jsme schopni uvařit prakticky všechny známé domácí i světové druhy piv i ze speciálních surovin. Malé, střední i velké pivovary působí vedle sebe. Minipivovary pak na ploše asi jednoho procenta objemu celkového trhu. Vítězem je pak jednoznačně spotřebitel konzument, který si může vybírat,“ dodal Radovan Koudelka ze Zámku Zábřeh, v jehož prostorách sídlí pivovar Pikard.

Lidem na severní Moravě a ve Slezsku chutnají hlavně silnější a hořká piva. Obecně, 12° pivo se silnějším chmelením, s vyšší hranicí hořkosti IBU, je tady největším favoritem. To svědčí hlavně tradičnímu českému spodně kvašenému ležáku. Velice oblíbené jsou pivní speciály se stupňovitostí 13° a více. Ženy pak inklinují spíše k pivům lehčím, medovým, bylinkovým, pšeničným a ochuceným. Regionální minipivovary letos posílily svou pozici v rámci pivní turistiky a cestovního ruchu.

„Evidujeme rostoucí zájem ze strany domácích návštěvníků, hostů z Polska nebo třeba i z Ruska. Řada minipivovarů neustále zvyšuje přidanou hodnotu doprovodnými službami jako je kvalitní gastronomie, ubytovací kapacita, či služby lázeňství a wellness,“ shrnul závěrem Koudelka.

Dvoudenní akci na Zámku Zábřeh připravilo Kulturní zařízení Ostrava-Jih a konala se pod záštitou starosty obvodu Karla Sibinského.