Someliér vínu rozumí

Gastrofestival na Cerné louce

Someliér vínu rozumí


Na výstavišti Černá louka v Ostravě se konal Gastrofestival, jehož spolupořadatelem bylo SOU společného stravování na Krakovské ulici v Hrabůvce. Jeho součástí byly prezentace firem spojených s gastronomií a stolničením , a také soutěže studentů v přípravě tabulí, servírování, věření a pečení menu o pěti chodech, čepování piva či dranžírování krocana. V soutěži someliérůse umístila na druhém místě Zuzana Kubíčková ze 4. ročníku maturitního oboru Kuchař-číšník ze SOU Hrabůvka. Po testech a praktické degustaci, kdy měli poznat čtyři vzorky vín, jeden destilát a jedno desertní víno, postoupila mezi tři finalisty, na které čekala úprava nápojového lístku, doplněním sortimentu vín k jídlům a servírování šumivého vína. S výkonem byla spokojená:
"Bylo to dobré, podařilo se mi uhodnout všechny vzorky vín kromě destilátu."
Jak dlouho se semeliérství věnujete?
"Od druhého ročníku. Zkušenosti získávám na každé soutěži a pak samozřejmě chodíme do fonotéky poznávat vzorky vín. Bez toho by to nešlo."
Jak se someliéři připravují?
"Tak dva týdny před soutěží zkouším servis a chodím do fonotéky, kde se učíme vína poznávat. No a someliér by měl pře soutěží šetřit čichové buňky a třeba rozhodně nekouřit."
Chutná vám víno?
"Dřív jsem ho ráda neměla, ale když jsem začala poznávat kvalitní vína, našla jsem v tom zalíbení a teď je vychutnávám."
Snad tady ta nová generace someliérů přispěje k větší kulturnosti národa v pití vína. Na Zuzanu čeká na konci roku maturita, ale vzhledem ke svým úspěchům má už tři nabídky k práci - z Moravských vinařských závodů, fonotéky a hotelu Atom.